miercuri, 31 octombrie 2018

Cele 5 rețete preferate ale lui Jamie Oliver, preparate cu carne de pui.




Read more »

MANCARE SANATOASA: 10 RETETE SIMPLE SI RAPIDE

De-a lungul timpului ne-am format obiceiuri mai putin sanatoase doar ca sa ne facem placerea de a manca ceva gustos. Desi este esential ca gustul sa ne satisfaca placerile culinare, trebuie sa ne amintim ca sanatatea noastra depinde de alimentele pe care le consumam. Intr-adevar, este greu sa renuntam la mancarea nesanatoasa dar cu vointa si perseverenta necesara ne putem schimba stilul de viata. Iti propunem sa incerci urmatoarele retete care te ajuta sa-ti mentii organismul sanatos dar si sa economisesti timp.

1.Toast cu avocado cremos

Mancare

Toastul cu avocado este ideal pentru diminetile in care te grabesti intrucat se gateste foarte repede si este cu adevarat un preparat sanatos. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti un avocado de coaja, dupa care il zdrobesti intr-un vas. Prajesti apoi feliile de paine in toaster si intinzi pe ele stratul de avocado la care poti adauga deasupra piper negru si zeama de lamaie.

2. Fulgi de ovaz cu lapte

Mancare
In cazul in care vrei sa te incalzesti mancand ceva fierbinte si sanatos, iti amintim ca fulgii de ovaz cu lapte sunt o solutie delicioasa pentru zilele reci de iarna. Pe langa faptul ca reduce nivelul de colesterol, ovazul poate si intari sistemul imunitar. Trebuie doar sa fierbi laptele intr-o oala pe care il adaugi apoi la bolul cu fulgi de ovaz in care poti pune si fructe uscate.

3. Salata mixta

Mancare
Salata verde este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai sanatoase alimente care te revigoreaza, curatindu-ti organismul. La salata poti adauga cat mai multe legume dar si carne sau oua pentru a-ti asigura necesarul de proteine. La sfarsit trebuie sa pregatesti sosul minune care ii va da salatei un gust delicios. Pentru sos ai nevoie de putin ulei de masline, otet si piper. Pentru un plus de savoare poti adauga seminte de quinoa sau de dovleac.

4. Humus

Mancare
Pentru aceasta reteta ai nevoie de naut, suc de lamaie, ulei de masline si usturoi. Mai intai fierbi nautul bine pana cand acesta se inmoaie si poate fi pasat cu blenderul. Dupa ce ai mixat nautul si ai obtinut o compozitie la fel de cremoasa ca smantana adaugi usturoiul pisat si sucul de lamaie, amestecand incontinuu. La sfarsit poti sa pui si putin ulei de masline deasupra si e gata!

5. Legume coapte si crocante

Mancare
Pe langa beneficiile pe care le aduc organismului tau, legumele la cuptor se fac imediat si sunt si bune la gust. Ciupercile, morcovii, cartofii si broccoli: iata o combinatie cu adevarat delicioasa. Dupa ce cureti bine legumele le tai in bucatele, avand grija sa nu fie prea mici. Urmeaza sa le pui in tava pe o foaie de copt. Poti adauga si putin ulei de masline deasupra pentru a da un gust si mai bun legumelor.

6. Smoothie verde

In cazul in care vrei sa prepari un smoothie verde care sa iti curate organismul de toxine, poti alege dintr-o gama larga de fructe si legume printre care se numara si spanacul, broccoli, varza, avocado, kiwi si salata. Trebuie sa tai bucatele legumele si fructele, punandu-le apoi intr-un blender. Desi nu pare prea gustosoasa combinatia, efectul sau asupra sanatatii tale se va vedea in urma consumului constant de acest preparat.

7. Peste la cuptor

Mancare
Pestele la cuptor poate inlocui cu usurinta carnea de pui, de porc sau de vita, fiind bogat in proteine dar si in vitamina D si seleniu. Consumul de peste poate aduce diverse beneficii precum prevenirea bolilor de inima. Pentru ca nu orice peste poate fi preparat la cuptor, noi iti recomandam sa folosesti ca ingredient de baza pastravul proaspat. Cureti mai intai pestele de solzi, il speli, il tai si apoi pui sare pe el dupa care il pui intr-o tava in care aranjezi legume taiate in bucatele. Lasi tava in cuptor maxim o ora jumate.

8. Placinta cu spanac

Mancare
Primul pas pe care trebuie sa il faci ca sa prepari aceasta placinta este sa oparesti spanacul, lasandu-l mai apoi la scurs. Tai ceapa in bucatele, dupa care o calesti in ulei, adaugand-o la spanac. Adaugi la compozitia obtinuta branza, piper, marar si un ou. Dupa ce ai lasat la dospit aluatul framantat, il imparti in doua bucati. O foaie de aluat trebuie intinsa pe fundul unei tavi peste care se adauga amestecul de spanac, iar deasupra se pune cea de-a doua foaie.

9. Supa crema de dovleac

Mancare
Tai in bucatele dovleacul curatat de coaja si de samburi, dupa care il pui intr-o tigaie impreuna cu cartofii si cu morcovii taiati marunt, lasand legumele sa se caleasca. Lasi la fiert intr-o oala apa, la care adaugi dupa ce aceasta a fiert bucatelele de legume, sarea si piperul. Compozitia trebuie lasata pe foc timp de 30-40 de minute. La sfarsit pui amestecul obtinut intr-un blender, apoi il lasi iar pe foc cateva minute. Afla mai multe despre reteta de supa crema de dovleac.

10. Cartofi in vin

Mancare

Poti uita de friptura intrucat aceasta reteta te va suprinde placut cu gustul delicios pe care il ofera vinul cartofilor simpli. Ca sa obtii un preparat desavarsit trebuie sa tai in bucati mari cartofii, punandu-i apoi intr-o oala in care torni vin si apa. Adaugi apoi putina sare si piper si lasi cartofii pe foc aproximativ o ora, avand grija ca acestia sa nu se inmoaie prea tare.

Sursa : kudika.ro

Read more »

Cum faci un plan de alimentaţie sănătoasă. Reguli de aur în stabilirea meniului zilnic

Cum faci un plan
de alimentaţie sănătoasă. Reguli de aur în stabilirea meniului zilnic

Cu toţii ne dorim să mâncăm sănătos şi facem eforturi mai mari sau mai mici în acest sens. Alimentaţia sănătoasă este chiar posibilă, dau asigurări medicii nutriţionişti. Primul pas către o ea sunt cumpărăturile inteligente. 

Înainte de a merge la cumpărături e bine să întocmim o listă cu tot ce avem nevoie, în funcţie de ce intenţionăm să gătim în zilele următoare, dar şi de rezervele pe care le avem în cămară. Scopul listei este acela de a nu cumpăra după principiul „nu ştiu dacă am nevoie, dar mai bine să fie decât să lipsească“, explică prof.dr. Nicolae Hâncu, în cartea sa Abecedarul de nutriţie.

Marele risc al acestui tip de raţionament atunci când cumpărăm mâncare, mai spune profesorul, este că un exces de alimente, mai ales perisabile, pe rafturile cămării sau ale frigiderului impun aruncarea sau, mai grav, consumul acestor alimente. „Niciodată să nu mergeţi flămânzi la cumpărături de alimente!“, este o altă regulă de care trebuie să ţinem cont. Aceasta este o condiţie esenţială pentru a rezista tentaţiilor din magazine şi a respecta lista făcută acasă.

După ce am făcut cumpărăturile pe timpul să trecem la stabilirea meniului. Regula de aur este aceea că mesele bogate din punct de vedere al aportului caloric trebuie să se regăsească în perioadele din zi când suntem mai activi.  Cu alte cuvinte, este vorba despre micul dejun şi prânz. 

Care este necesarul caloric 


Numărul de calorii pe care trebuie să le consumăm în fiecare zi depinde de vârstă, gen şi grad de activitate fizică. Astfel, un tânăr sedentar cu vârsta între 16 şi 18 ani ar trebui să se limiteze la consumul a 2.400 de kcal pe zi, în timp ce unul activ la 3.200. 

Similar, o tânără de aceeaşi vârstă sedentară nu ar trebui să depăşească 1.800, iar dacă este activă 2.200. Pentru un bărbat între 26 şi 30 de ani cu activitate moderată, necesarul caloric este de 2.600 şi de 3.000 dacă este activ, şi de 2.000 şi 2.400 pentru o femeie de aceeaşi vârstă moderat activă,respectiv activă. Între 41 şi 45 de ani un bărbat activ ar trebui să se limiteze la 2.800 de kcal pe zi, iar o femeie la 2.200, în timp ce un bărbat trecut de 65 de ani, activ, ar trebui să consume 2.600 de calorii, iar o femeie de aceeaşi vârstă 2.000 de kcal.  

 Specialiştii nutriţionişti au demonstrat că aportul caloric trebuie să fie repartizat diferit celor trei tipuri de substanţe nutritive de care avem nevoie ca sp funcţionăm normal, respectiv: 50-55% glucide (carbohidraţi), 30-35% grăsimi şi 12-15% proteine. 

Dacă ştim aceste proporţii putem alcătui meniul cu respectarea lor. Ce ar mai trebui să ştim? Că necesarul de calorii trebuie împărţit în 5-6 mese din care trei sunt principale şi restul gustări. Cea ce este de evitat este consumul la o masă a 1.000 de kcal şi a 4-5 mese de câte 200 de kcal.

Micul dejun 

Luat în fiecare dimineaţă reprezintă cel mai simplu mod de a mânca sănătos. Persoanele care nu sar peste micul dejun îşi controlează mai bine greutatea, consumă o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A şi C, mai puţine grăsimi şi colesterol. E asemenea sunt mai active şi au o capacitate mai bună de concentrare în prima parte a zilei. 

Un mic dejun sănătos se compune în principal din cereale integrale, proteine cu conţinut redus de grăsimi, lactate cu conţinut redus de grăsimi, fructe şi legume.


 Eroarea cea mai frecventă pe care o fac aceia care au înţeles greşit principiul micul dejun este cea mai importantă masă a zilei este consumul de preparate tradiţionale care sunt fie încărcate în grăsimi (omlete sau ochiuri prăjite în ulei, la care adaugă şuncă, slănină şi cârnaţi, brânzeturi garse, lapte sau iaurt de capră sau bivoliţă, fie cantităţi crescute de carbohidraţi sau zahăr – plăcinte, gogoşi, produse de patiserie, cereale cu adaos de zahăr sau batoane de cereale, mai spune prof. Hâncu.

Prânz 

Este a doua masă importantă a zilei şi ar trebui să fie şi cea mai bogată în calorii. 

Cina 

Este de cele ami multe ori singura masă pe care o luăm împreună cu familia sau cu prietenii. Dacă în timpul zilei nu am respectat orarul celorlalte mese suntem tentaţi să aşezăm pe masă tot ce găsim prin cămară sau frigider şi să consumăm tot ce punem în farfurii. 


Exemple de meniuri sănătoase 


Mic dejun 

Fulgi de ovăz, lapte degresat, fructe roşii proaspete 

sau

congelate, migdale. 

Sau 

Biscuiţi integrali tip „crakers“ , brânză proaspătă de vacă, somon afumat. 

Sau 

Fulgi de porumb, iaurt degresat, seminţe de floarea soarelui decojite, crude 

Sau 

Pâine integrală prăjită, pastramă de curcan, ardei gras, salată verde.



Prânz 


Piept de pui la grătar, cartof copt în cuptor, morcovi copţi în cuptor. 

Sau 

Salată de crudităţi cu tofu, linte cu legume 

Sau 

Somon la grătar, broccoli cu morcovi la abur, orez sălbatic.

Sau 

Lipie integrală, piept de pui la grătar, salată verde, roşii



Cină 


Pâine integrală, cirobă de legume 

sau 

Supă-cremă de legume. 

Sau

Pâine integrală, salată de ton, fructe proaspete. 

Sau 

Paste integrale cu roşii şi busuioc, fructe proaspete. 

Sau 

Salată de andive, urdă cu verdeţuri, fructe proaspete. 

Sau 

Peşte slab la aburi, salată de spanac crud sau sote de spanac, orez brun cu alune.   



Gustări 


Fructe proaspete, baton din fructe, cereale şi nuci. 

Sau 

Iaurt degresat şi migdale, fructe uscate. 

Sau 

Biscuiţi integrali tip „crakers“ cu fructe proapete, smochine uscate. 

Sau 

Fructe proaspete, prune uscate.

Sursa: adev.ro



Read more »

luni, 29 octombrie 2018

Reteta de ciuperci umplute cu cascaval, la cuptor

Iti plac ciupercile, insa te-ai plictisit de ciulama sau de tocanita? Noi iti propunem sa incerci astazi o reteta inspirata din cele preparate de vestitul Jamie Oliver si care este foarte usor de gatit. Este vorba despre ciuperci umplute cu cascaval si condimentate cu usturoi, la cuptor.
Afla ce pasi trebuie sa urmezi pentru a prepara cele mai gustoase ciuperci cu cascaval, la cuptor!

Ciuperci cu cascaval si usturoi, la cuptor

Pentru a gati acest delicios si aromat preparat, trebuie sa ai la indemana, in primul rand, cateva ingrediente:
- 8 ciuperci mari, spalate si fara codite;
- 2 cepe medii curatate si taiate;
- un catel mare de usturoi , taiat foarte marunt;
- cimbru (de preferinta proaspat);
- 250 gr de cascaval feliat subtire;
- 2 felii de paine, faramitate;
- o legatura mica de patrunjel proaspat, tocat;
- sare si piper dupa gust.
Modalitatea de preparare a acestor ciuperci cu cascaval este urmatoarea:
Inainte de toate, preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Ordoneaza ciupercile intr-o tava si presara peste ele ceapa si usturoiul tocate, precum si cimbrul. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Apoi, deasupra, pune feliutele de cascaval, firimiturile de paine si patrunjelul tocat. Pune totul la cuptor pentru 20 de minute, pana cand painea isi schimba culoarea, cascavalul este topit si ciupercile sunt patrunse. 
Serveste aceste ciuperci umplute cu cascaval, facute la cuptor, alaturi de o salata verde dreasa cu zeama de lamaie si ulei de masline.
Pofta buna!
Ciupercile umplute cu cascaval, la cuptor, sunt usor de preparat si au un gust deosebit, asa ca trebuie sa le incerci si tu!
Vezi aici si o reteta delicioasa de salata de ciuperci! 
Sursa: jamieoliver.com

Read more »

Hummus libanez







Read more »